U prodaji

Kraj je uvijek blizu

Dan Carlin

Tvorac nevjerojatno popularnog podcasta „Hardcore History“ u ovoj nam jedinstvenoj knjizi donosi pogled na apokaliptične trenutke iz povijesti kako bi nam pomogao razmišljati o izazovima budućnosti.

Rađaju li teška vremena žilavije ljude? Može li se ljudska vrsta nositi sa snagom svojega oružja, a da se ne uništi? Hoće li tehnologija ikada doći do svojega vrhunca, ili će nazadovati? Nitko ne zna odgovore na ta pitanja, no nitko ih ne postavlja na tako zanimljiv način kao što to čini Dan Carlin.

Dan Carlin u ovoj knjizi razmatra pitanja i povijesne događaje koji nas tjeraju da se zamislimo oko mogućnosti koja nam zvuči gotovo nevjerojatno: da ćemo možda doživjeti sudbinu svih prethodnih era. Hoće li se naš svijet ikada pretvoriti u ruševinu koju će iskapati arheolozi u budućnosti? Pitanja su duboko filozofska, no istodobno nas podsjećaju na nešto iz Zone sumraka.

Carlin povezuje svoju poznatu vještinu pripovijedanja s poviješću i njezinim neobičnostima te tako na fascinantan način spaja prošlost i budućnost. Istodobno, pitanja koja nam postavlja uključuju najvažniji problem koji možemo zamisliti – preživljavanje ljudske vrste. Od propasti Brončanoga doba do izazova nuklearnoga razdoblja, to pitanje visi nad ljudskom vrstom poput Damoklova mača.

Inspirirana podcastom, knjiga Kraj je uvijek blizu natjerat će vas da dobro razmislite o prošlosti i o samima sebi. U ovoj zbirci Carlin se bavi potpuno novim pričama koje će očarati čitatelje. Izuzetno svojstvena i prepuna znanja, neuobičajena i duboka, ova se knjiga bavi pitanjima koja rijetko postavljamo, no zbog njih povijest postaje nevjerojatno relevantna za našu turbulentnu sadašnjost.

 

„Dan Carlin vrhunaravni je pripovjedač koji pomoću živopisnih detalja i intuitivne empatije zamišlja kako bi bilo preživjeti kraj svijeta… Carlinov pristupačan stil poziva nas da razmišljamo o usponu i padu civilizacija i upitamo se u kojem smjeru idemo. Kraj svijeta nije samo katastrofa koja nas čeka na kraju puta; to je duh koji opsjeda mjesta na kojima smo već bili.“ Mike Duncan, autor bestselera New York Timesa „The Storm Before the Storm“

„Ovo je savršeni misaoni eksperiment za sve one koji vjeruju da je svijet osuđen na propast, ako ni zbog čega, a onda da ih podsjeti na jednu ključnu činjenicu: oduvijek se činilo da je svijet osuđen na propast… neobično je opisati knjigu o barbarima, epidemijama gripe i moralnosti nuklearnoga rata kao „zabavnu“, no to je najbolja riječ koju mogu upotrijebiti za Kraj je uvijek blizu. Ovo je apokaliptična diskoteka.“ Chuck Klosterman, autor knjige „But What If We’re Wrong?“

„Carlin je savršen primjer osobe koja je u stanju promišljeno i sebi svojstveno raspravljati o mnogobrojnim problemima.“ Los Angeles Times

„Obožavatelji njegova podcasta svaku novu epizodu doživljavaju poput finala američkog nogometa… Dan Carlin, bivši radijski voditelj, s mnogo strasti i vještine donosi povijesne priče prepune napetosti i intenziteta.“ AV Club

„Carlinove se priče usredotočuju na najnasilnije i najdramatičnije trenutke u ljudskoj povijesti. Te priče sigurno nikada niste čuli u srednjoj školi.“ Time

„Operacija Barbarossa, njemački napad na Moskvu, Bitka za Staljingrad – kroz sve nas te strašne priče Carlin vodi poput kakva živopisna, znatiželjnog vodiča.“ Slate

Iz autorova predgovora knjizi:

“Razmišljate li katkad o tome da će se moderna civilizacija urušiti i da će se naši gradovi pretvoriti u ruševine?

Ta pomisao zvuči poput kakve prečesto korištene teme iz znanstvene fantastike. Arheolozi budućnosti pažljivo će kopati po hrđavim kosturima nebodera, podzemnih željeznica ili kanalizacija u New Yorku, Londonu ili Tokiju; izvlačit će naše mrtve iz njihovih grobova, proučavat će ih onako kako mi danas proučavamo drevne egipatske mumije; pokušavat će dešifrirati naš jezik i naše pismo i shvatiti tko smo bili. Možda je teško zamisliti da se naše grobnice, građevine i pokojnici tretiraju onako kako mi danas tretiramo drevne arheološke nalaze, ali gotovo je sigurno da si to nije mogla zamisliti ni mumija koju smo upravo iskopali.

Naravno, nema pravog odgovora na ovakvo pitanje. Mnoga pitanja kojima ćemo se baviti u ovoj knjizi također neće imati odgovora. Možda su baš zato toliko zanimljiva.

Ekstrapolacija dokaza iz prošlosti na događaje iz budućnosti lako prelazi u čisto nagađanje. Čim zamislimo da se prošli događaji mogu ponoviti u budućnosti znači da se već bavimo znanstvenom fantastikom. Tanka je linija između činjenične povijesti i nedokazive, spekulativne fantastike. Trenutak u kojemu živimo točka je u kojoj se te dvije stvari – čvrsta kronologija zabilježenih imena i datuma te nagađanja i alternativne stvarnosti mogućih budućnosti – susreću. Zamišljanje da svijet dvadeset i prvog stoljeća pogađa smrtonosna epidemija nalik na pandemije koje su se događale u prošlosti pripada svijetu fantazije, a istodobno je takav događaj uistinu moguć i mnogo se puta dogodio. Gdje je poveznica između činjenične povijesti i spekulativne budućnosti?

Rečeno mi je da bi sve konvencionalne knjige trebale odgovarati na pitanja, ili barem imati čvrstu jezgru argumenata. Ako je tome tako, ovo neće biti konvencionalna knjiga. Ovdje je riječ o zbirci labavo povezanih vinjeta. Ništa ne pokušavam dokazati, što je u skladu i sa našim pristupom podcastu. Povijesti pristupam kao nestručnjak, što je ono što ja i jesam. Povjesničari, politolozi, geografi, fizičari, sociolozi, filozofi, spisatelji i općenito intelektualci stoljećima su razmatrali pitanja kojima se bavimo u ovoj knjizi, a svaki im je pristupio pomoću vlastitih metoda i promatrao ih kroz prizmu vlastitoga doba, stručnosti i kulture.”

  • Godina izdanja: Ožujak 2020.
  • Broj stranica: 300
  • Dimenzije: 15x23 cm
  • ISBN: 978-953-8326-01-1
  • Uvez: Meki s klapnama
  • Prijevod: Ana Briški Đurđevac
  • Izdavac: Koncept izdavaštvo
Pročitaj više
19.78 €