Glukozna metoda Jessie Inchauspé kao sustav prehrane postala je globalni fenomen koji pomaže ljudima da poboljšaju zdravlje kroz kontrolu šećera u krvi. Prvo prezentirana u knjizi Glukozna revolucija, ovdje je metoda dodatno razrađena te smo dobili plan obroka uz recepte koji se lako spravljaju. Evo deset ključnih lekcija iz ove knjige:
1. Šećer u krvi utječe na sve: Stabilni nivoi glukoze u krvi ključni su za energiju, raspoloženje, kontrolu težine i dugoročno zdravlje. Nagli skokovi i padovi razine glukoze uzrokuju umor, glad i povećavaju rizik od dijabetesa. Možemo reći da su nagle promjene razine šećera u krvi kao mini-bombe koje stalno bombardiraju naše tijelo dugoročno ga oslabljujući – kao male doze otrova koje nisu ubojite same po sebi, nego kumulativno.
2. Redoslijed obroka je bitan: Ovo je jedan od autoričinih zanimljivijih doprinosa. Nije toliko bitno što jedete već slijed kojim to jedete. Konzumiranje povrća prvo, zatim proteina i masti, a tek na kraju ugljikohidrata usporava probavu šećera i smanjuje njegov utjecaj na krvnu sliku. Pojedete li prvo salatu a nakon nje ostalo, uvelike ćete utjecati na bolje probavljanje hrane.
3. Dodajte vlakna u svaki obrok: Vlakna (povrće, mahunarke, cijelo zrnje) usporavaju apsorpciju glukoze. Inchauspe preporučuje minimum 30 g vlakana dnevno. Dakle, vraćamo se na staru postavku bitnosti raznovrsne prehrane.
4. Kiselina smanjuje glikemijski odgovor: Octevi, limun ili kiselo voće (poput jabuka) prije obroka smanjuju skok šećera u krvi. Autorica u svojim knjigama često ističe kako bi bilo idealno popiti žlicu prirodnog octa u malo vode prije obroka. Na taj način, možete “u miru” konzumirati ostalo. Ocat je predstavljen kao osnova moderne prehrane.
5. Kretanje nakon obroka: Lagana šetnja (10–15 minuta) nakon jela poboljšava inzulinsku osjetljivost i smanjuje udio glukoze u krvi. Kretanje angažira naš tjelesni sustav te time prirodnim putem raspoređuje energiju iz hrane na mjesta koja su optimalna.
6. Izbjegavajte “šiljke” glukozne krivulje: Kombiniranje šećera s mastima ili proteinima (npr. Voće s orašastim plodovima) smanjuje njihov negativni utjecaj. Drugim riječima, kada jedete slatko nemojte jesti samo slatko nego mu dodajte neku “odjeću”.
7. Doručak bogat proteinima: U metodi ove autorice doručak je vrlo bitan kao temeljni obrok u danu. Doručak s visokim udjelom proteina (jaja, grčki jogurt) umjesto krafni ili žitarica stabilizira energiju tijekom dana. Slani je doručak puno bolji nego slatki, toliko da, ako izabirete slatki, radije preskočite doručak – ali nemojte.
8. Umirite stres za bolju kontrolu šećera: Stres povećava kortizol, što dovodi do veće proizvodnje glukoze. Meditacija i duboko disanje pomažu u regulaciji.
9. Noćni post od 12 sati: Davanje tijelu vremena bez hrane (npr. Od 20h do 8h) poboljšava metabolizam i osjetljivost na insulin. Kao što je poznato, čovjek ne može živjeti bez odmora spavanja. Isto tako, odmor je prijeko potreban i našim crijevima i metabolizmu. Nema li nekog perioda posta, tijelo je konstantno u stanju opterećenja.
10. Praćenje reakcija tijela: Svaki organizam na hranu reagira drugačije. Stoga je vrlo teško preporučiti nešto što će u svakom trenutku biti idealno za svakoga. Inchauspe savjetuje testiranje šećera u krvi kako biste prilagodili prehranu svojim potrebama. Dakle, praćenje učinaka izmjene u prehrani može vam nedvosmisleno reći idete li u pravom smjeru.
Da sumiramo: Glucose Goddess Method ne zagovara strogu dijetu, već male promjene koje imaju velik učinak. Kontrola glukoze ključna je za smanjenje nagle gladi i žudnje za slatkim te za povećanje energije i održavanje optimalne razine zdravlja.