Ako ste ikada osjetili onu neobjašnjivo “treperenje” u trbuhu prije važne odluke ili nakon nezdrave večere, primijetili ste da vaša crijeva znaju nešto što vi možda ne znate. Dr. Will Cole, poznati funkcionalni liječnik i stručnjak za zdravlje crijeva, u svojoj knjizi Hrana i osjećaji objašnjava zašto je naš probavni sustav zapravo drugi mozak – i kako ga možemo iskoristiti za bolje zdravlje, više energije i čak bolje odluke.
Crijeva: Naš najpametniji organ. Znamo da crijeva služe za probavu, ali dr. Cole naglašava da je njihova uloga puno veća. U crijevima žive milijarde bakterija (mikrobiom) koje ne samo što utječu na naše probavne procese, već i na: raspoloženje (većina serotonina, “hormona sreće”, proizvodi se u crijevima); imunološki sustav (70% imunoloških stanica boravi u crijevima); čak i na naše intuiciju (zato kažemo “osjećam u trbuhu”). Ako vam je mikrobiom neuravnotežen, posljedice mogo javiti u rasponu od nadutosti i umora do anksioznosti i kroničnih bolesti.
Zašto moderna ishrana uništava naša crijeva? Glavni krivci za poremećaj crijevne flore su prerađena hrana (šećer, umjetni aditivi, rafinirano ulje, previše stresa (stresni hormon kortizol uništava crijevnu barijeru) te previše antibiotika (koji ubijaju i dobre bakterije, a pijemo ih češće nego štoje doista nužno). Rezultat? Propusna crijeva – stanje u kojim toksini i neprobavljeni dijelovi hrane prodiru u krvotok, što može dovesti do upala, alergija i autoimunih bolesti. Kaka ovo sve znamo lako nam je zaključiti da, ako krv nije čista, tada nećemo biti u naponu svoje psihofizičke moći.
Kako popraviti svoja crijeva? Dr. Cole ne nudi brza rješenja, već dugoročne strategije za oporavak. Upravo su brza hrana i ubrzan život ključni problemi te im trebamo pristupiti na suprotan način. A sada da vidimo rješenja koja nam predlaže autor: 1. Hranite svoje dobre bakterije – probiotička hrana (kiseli kupus, kimchi, kefir) i prebiotici (čičak, češnjak, šparoge) hrane zdrave crijevne bakterije. 2. Izbjegavajte “crijevne ubojice” – prerađenu hranu, pretjerani šećer i umjetne zaslađivače. 3. Smanjite stres – meditacija, duboko disanje i šetnja prirodom pomažu smiriti crijevni nervni sustav. 4. Slušajte svoje tijelo – ako vam neka hrana stalno stvara nelagodu, vjerojatno vam ne prija.
“Osjećaj u trbuhu” nije samo metafora. Knjiga istražuje i kako crijeva komuniciraju s mozgom putem crijevno-mozgovne osi. Ako ste ikada osjetili nervozu u trbuhu prije prezentacije ili “leptiriće” kad ste zaljubljeni, to nije slučajnost – vaša crijeva šalju poruke mozgu! Budući da je predstavnik grane medicine koja se naziva funkcionalnom, dr. Cole je svjedočio brojnim slučajevima u kojima je emotivno-crijevna veza – i njezino nesmetan, protočan kontinuitet – bila područje iz kojeg su proizašli problemi, kao i rješenja.
Zaključak: Zdravlje počinje u crijevima. Dr. Coleova nas intrigantna knjiga podsjeća na to da naša crijeva nisu samo sustavi cijevi za preradu i probavu – ona su ključna za cjelokupno blagostanje. Ako želite više energije, bolje raspoloženje i jači imunitet, možda je vrijeme da poslušate svoj “drugi mozak”. Ima tu mnogo zdravorazumskog razmišljanja jer nije izvan sfere praktične logike uočiti da je tijelo kompletan sustav te da mora biti u ravnoteži svaki njegov dio kako bi cjelina optimalno funkcionirala. Sljedeći put kad vas uhvati onaj gut feeling da nešto nije u redu – možda ga ne biste trebali ignorirati. Napokon, vaša crijeva znaju stvari koje vaš mozak još nije shvatio. Nazovite to intuicijom ili možda čak “glasom izvana”, no probajte poslušati tihu i moćnu poruku koju šalje.